Sisältömarkkinointi ja sisällön suunnittelu lähtevät asiakkaan tarpeiden ymmärtämisestä. Yksi hyvä lähestymistapa tähän on ostajapersoona-ajattelu, jonka avulla pystytään ymmärtämään paremmin potentiaalisten asiakkaiden tarpeita, haasteita ja tapaa toimia.
Vaikka ostajapersoonat ja sisältöstrategia olisivat niin sanotusti kuosissa, usein sisältöideoiden synnyttäminen vaatii tuekseen lisää tietoa ja impulsseja. Esittelemme tässä 10 työkalua, joita itse käytämme muun muassa sisältömarkkinoinnin kokonaisvaltaiseen suunnitteluun. Pääpainona ovat ilmaiset työkalut (mutta joukossa on myös muutamia maksullisia).
Sisältömarkkinointi – 10 hyödyllistä työkalua
Google Avainsanojen suunnittelija (Google Keyword Planner)
Ilmainen
Google tarjoaa lukuisia hyviä ja ilmaisia työkaluja markkinoijalle. Yksi niistä on Adwords-työkalun yhteydessä oleva Google Keyword Tool. Tämän avulla voit tarkastella eri hakutermien hakumääriä ja kilpailutilannetta Google-hauissa. On hyvä huomioida, ettei työkalun ilmoittama kilpailutilanne ota huomioon orgaanista hakua, vaan kertoo vain Adwords-mainonnan kilpailutilanteen kyseisellä hakutermillä.
Vaatii Adwords-tilin luonnin (ilmainen).
2. Google-haku
Ilmainen
Ehkä hieman no brainer, mutta hyvä työkalu. Etenkin Googlen ehdottamat haut ovat hyvä tapa seurata ihmisten hakukäyttäytymistä. Esimerkiksi kirjoittaessasi Google-hakua katso, mitä vaihtoehtoja Google ehdottaa automaattisesti hakukentän alla olevassa listassa. Samanlainen lista löytyy myös hakutulossivun alalaidasta.
3. Feedly
Ilmainen
Monesti ongelmana on se, että maailmalta löytyvät kiinnostavat artikkelit, blogikirjoitukset, tutkimukset jne. ovat pirstaloituneet satoihin eri sivustoihin, blogeihin ja medioihin. Feedly on erittäin oiva työkalu itseä kiinnostavien sisältöjen ja teemojen löytämiseen ja arkistoimiseen.
4. ubersuggest.io
Ilmainen
Yksi lemppareistamme. Maksuton työkalu avainsanaideoiden luomiseen. Idea on yksinkertainen: Kirjoita avainsana, ja työkalu antaa sinulle avainsanaehdotuksia. Työkalu perustuu mm. Google-haun antamiin ehdotuksiin. Muista valita haun yhteydessä kieleksi suomi.
5. Google Trends
Ilmainen
Tämäkin on yksi hyvä ja ilmainen työkalu Googlelta. Trendsin avulla voit seurata eri hakutermien ja teemojen trendejä esimerkiksi tietyllä ajanjaksolla. Voit tehdä myös helposti vertailuraportteja eri hakutermien välillä.
6. Sosiaalisen median keskustelut
Ilmainen/maksullinen (Hootsuitesta sekä ilmais- että maksullinen versio)
Sosiaalisen median palveluiden (kuten Facebook, Twitter, Instagram) hakutoiminnot ovat hyvä tapa etsiä tietoa siitä, mitä ihmiset tietyistä teemoista kirjoittavat.
Olemme käyttäneet mm. Hootsuite-työkalun yhteydessä olevaa monitorointi- ja hakutyökalua, mutta hakuja voi tietenkin tehdä myös suoraan vaikkapa Instagramin tai Twitterin applikaatioilla. Yksi hyvä toiminnallisuus Twitterissä on advanced search.
7. answerthepublic.com
Ilmainen
Verkosta haetaan usein tietoa ja ratkaisua johonkin ongelmaan. answerthepublic.com visualisoi ja ryhmittelee nämä kysymykset (pohjautuen Googlen ja Bingin hakusanaehdotuksiin) selkeäksi kokonaisuudeksi. Erittäin hyvä työkalu sisältöideoiden ja ihmisiä tietyn teeman ympärillä askarruttavien kysymysten löytämiseen.
Työkalusta ei löydy Suomi-versiota, joten esimerkiksi käyttämällä kielivalintana UK:ta tulokset perustuvat mm. Googlen ja Bingin UK:n dataan. Tästä huolimatta työkalua kannattaa hyödyntää ja kokeilla.
8. Storybase
Maksullinen
Hyvin samantapainen työkalu kuin answerthepublic.com. Työkalun avulla voit hakea tietyn hakutermin pohjalta suosituimpia kysymyksiä, fraaseja tai hakutermiin liittyviä muita teemoja. Lisäksi mukana myös muun muassa mahdollisuus tarkastella tietystä teemasta kiinnostuneiden ihmisten sukupuoli- ja ikäjakaumaa.
9. visual.ly
Ilmainen / maksullinen
Itse kaipaan usein visuaalisuutta, jotta saan ideat lentämään. Sisällön visualisointityökalu visual.ly on myös oiva työkalu sisältöideoiden löytämiseen. Käytämme mm. visual.lyn view -yhteisöä mielenkiintoisten infograafien etsimiseen.
10. Google Analytics
Ilmainen
Google Analytics -työkalun avulla voit seurata, miten sisältömarkkinointi toimii – näät muun muassa sen, miten verkkosivustosi tämänhetkiset sisällöt toimivat ja miten sivustosi kävijät kuluttavat ja liikkuvat sisältöjesi parissa. Ei siis vain kävijästatistiikkaa, vaan konkreettista apua sisällönsuunnittelun ja sisällön tuotannon tueksi.
Vaatii Google Analytics -tilin luonnin (ilmainen).
Miten hyödyntää analytiikkaa sisällön suunnittelussa ja tuotannossa? Lataa Sisältömarkkinoijan analytiikkaopas!