Sosiaalinen media| digitaalinen markkinointi| Uutiset| digitaalinen mainonta

Digitaalisen mainonnan lyhyt historia

kesäkuuta 15, 2018 3 minute read MatterMatter

 

Tiesitkö että maailman ensimmäisenä pidetyn bannerikampanjan klikkiprosentti oli 44%? Huh! Tämä oli vuonna 1994 Wired -lehden julkaisemassa erillisessä verkkojulkaisussa pyöritetyssä kampanjassa, josta monet katsovat digitaalisen mainonnan aikakauden varsinaisesti alkaneeksi. (On myös sanottu, että historia alkaa vuodesta 1978, jolloin väitetysti lähetettiin maailman ensimmäinen sähköpostispämmi ARPAnetin hakemiston osoitteisiin. Hipsterit purkoot cousteau-pipoaan, teemme rajauksen nykymallisen internetin aikaan.)

 

Samana vuonna kehitettiin toinenkin suht merkittävä innovaatio: QR koodi. Alun alkaen koodi oli autoteollisuuden käytössä tuotannon seurannassa, mutta mobiiliaikakaudelle tultaessa myös markkinoijat ovat pystyneet sitä hyödyntämään. Mitä muuta on tapahtunut tähän päivään mennessä?

 

Ensimmäisenä pidetty banneri on arkistoitu osoitteesen http://thefirstbannerad.com/ (klikkaa ländärille)

 

1990-luvun loppu: teknologisista ensiaskelista nousukiitoon

Ensimmäiset verkkomainoskampanjat tarjosi siis printtilehtitalo, ja joko siksi, tai siitä huolimatta oli toimintamalli verkkokamppiksissa aluksi sama kuin printissäkin: mainospaikka ostettiin vaikkapa viikoksi kerrallaan, kiinteään hintaan, aivan kuin mikä tahansa lehti- tai ulkomainos. Tämä on toisaalta ihan ymmärrettävää, näin oli totuttu tekemään, eikä työkaluja vaikkapa kampanjoiden optimoimiseksi ollut, joten tarvettakaan muille toimintatavoille ei kenties ollut.

Asiat kuitenkin etenivät nopeasti, ensin kohdentamiseen verkkosivujen kävijöiden profiilien perusteella, ja seuraavalle tasolle asiat nousivat Doubleclickin lanseerattua DARTin työkaluksi mainonnanhallintaan. DARTilla kampanjoiden seuranta ja reaaliaikainen optimointi onnistui läpi kaikkien verkkosivujen ja mainospaikkojen. Tarkempi näkymä ja tekeminen synnytti nopeasti uuden hinnoittelumallin kampanjoille: CPM. Mainonnan määrän räjähdysmäinen kasvu myös standardoi bannereiden peruskokoja pitkälti nykymuotoonsa jo -90-luvulla.

90-luvun lopulle tultaessa kehitys kiihtyy. Ohitamme pikaisesti suoraan sielun vihollisesta kotoisin olevan verkkomainonnan innovaation vuodelta 1997: pop-up bannerit. Sen sijaan kiinnostava kaveri on muuan saksalainen Fabian Thylmann, joka sittemmin siirtyi pornobisneksen pariin, mutta jonka NATS softa mahdollisti affiliate-ohjelmat mainosklikkausten seurannan myötä. Tämä ja samanaikainen kehitys Yahoo:n hakukonemainonnan saralla johti taas uuden hinnoittelumallin yleistymiseen: CPC eli klikkiihinnoitellut kampanjat.

 

Bob Dolen kampanjasivu vuodelta -96 on yhä toiminnassa, http://www.dolekemp96.org/main.htm

 

2000-luku: some ja mainonnan mahdollisuuksien rajaton laajeneminen

Vaikka ensimmäiset mobiilimainokset ajettiin ulos jo vuonna 2000, oli 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen silti enemmän sosiaalisen median aikakausi. MySpace ja Linkedin starttasivat vuonna 2003, samoin Facebook Harvardilaisille. Youtube 2005, Twitter 2006, Tumblr, Pinterest… mutta somemainonnan ja hyperkohdennettujen mainosten valtakausi alkoi kehittyä Facebookin ottaessa mainostajat mukaan vuonna 2005.

Toinen erittäin tärkeä vuoden 2005 tapahtuma oli Google Analyticsin lanseeraus. Edelleen lyömätön työkalu antoi verkkosivuille kattavan analytiikkanäkymän ilmaiseksi.

Mahdollisuuksien ja osaamisen kasvaessa vuosikymmenen loppua kohden toimistot Suomessa perustivat kilvan digitaalisen markkinoinnin yksiköitä, ja digitaaliset toimistot nostivat päätään aivan omana kategorianaan.

 

2010-luku: missä nyt mennään?

Tämä vuosikymmen tiivistyy digimainonnassa ehkä kolmeen pääkohtaan: mobiili, video, natiivi. Vaikkakin nämä kaikki ovat jo ennestään tuttuja, niin yhteyksien tehon kasvaminen sekä mobiililaitteiden kehitys on siirtänyt yleisöjä vahvasti mobiilikanaviin, sekä lisännyt videomainonnan mahdollisuuksia, ja määrää. Advertoriaaleja on ollut sata vuotta, mutta somealustat ovat kirittäneet natiivimainonnan kehitystä erinomaisilla, luovilla tavoilla.

Sekä mainonnan työkalut että mainosmahdollisuudet ovat jatkaneet kehitystään entisestään. Googlen ja Facebookin vaikutusvalta on kasvanut jatkuvasti vaikka uusia alustojakin nähdään. Onko näiden valta kasvanut jo liikaa ja tulisiko sitä rajoittaa? Ainakin se on juuri nyt pinnalla oleva keskustelu, aika näyttää mihin se etenee.

 

Katse tulevaisuuteen - mitä tapahtuu seuraavaksi?

Mitä digitaalisen mainonnan saralla tapahtuu seuraavaksi? Onko mainonnan aikakausi tulossa päätepisteeseen? Pohdimme markkinoinnin näkymiä blogissamme jo aiemmin. Varmasti kaikki nämä trendit, tekoäly, IoT, personointi, VR ja Big Data vaikuttavat myös mainontaan lähitulevaisuudessa, innolla jäämme seuraamaan tulevia sovelluksia.

Markkinointiviestinnän määrä eri muodoissaan on tavannut vuosittain kasvaa, eikä mainonta ole loppumassa siis mihinkään. On puhuttu jopa mainonnan modernista aikakaudesta: koneoppiminen kiihdyttää mainonnan kehitystä, ja verkon, somen sekä kaupallisen viestinnän rajat alkavat häilyä.

 

Kuluttajat ovat kuitenkin oppineet huomaamaan terävästi sen mikä on mainontaa ja mikä ei, ja ennen kaikkea sen mikä on heille relevanttia ja mikä ei. Ennustammekin mainonnan roolin ja luonteen voimakasta muuttumista. Tunkeilevan ja keskeyttävän mainonnan piikki on jo nähty. Perinteinen tuote- tai hintailmoittelu väistynee yhä enemmän kaupallisten sisältöjen tieltä. Mainosvälineitä käytetään jatkossa yhä enemmän omien hyvien sisältöjen jakamiseen: sisältöjen joita kuluttajat haluavat kuluttaa ja jotka he kokevat hyödyllisiksi.

 

Onko oma markkinointisi ajan tasalla vai edelleen vuoden 1994 kunnossa? Tee Markkinoinnin kuntotesti ja selvitä asiaa.