Sisältömarkkinointi| Markkinoinnin suunnittelu| case

Meanwhile in Sweden - hyviä markkinointicaseja Ruotsista

marraskuuta 6, 2017 2 minute read Samu WatanenSamu Watanen

Ruotsalaisuuden päivän kunniaksi olemme tänään pohtineet ruotsalaista markkinointia ja ruotsalaisten yritysten markkinoinnin menestysreseptiä. Jotta ymmärtäisimme mitä menestyksekäs ruotsalainen markkinointi konkreettisesti tarkoittaa, keräsimme kokoon muutaman esimerkin erinomaisesti onnistuneesta markkinoinnista.

 

Volvo

Volvon markkinointi on maailmankuulua Jean-Claude Van Dammesta ja Volvo Ocean racesta lähtien. Tuotannon ja omistuksen siirryttyä Kiinaan Volvo on Ruotsissa kiinnittynyt yhä tiukemmin alkuperästään viestimiseen. “Made by Sweden” kuuluu ruotsalaisuutta alleviivaava slogan, ja ruotsalaisuutta kuvaamassa on jo pidempään ollut alunperin maahanmuuttaja, mutta hengeltään täysin ruotsalainen Zlatan. Etenkin Zlatanin avulla Volvon XC-mallisto on kohonnut jopa vakavaksi haastajaksi BMW:lle luksusluokan autoissa.

 

Oikeastaan jokainen Volvon kampanja onnistuu keräämään huomiota myös viraalisti, joten sattumanvaraisesta mainoskonseptin onnistumisesta ei oikein voi olla kyse. Vuoden markkinointijohtajaksikin Ruotsissa valittu Volvon markkinointijohtaja Per Carleo onkin todennut, että hänen keskeinen työnsä Volvolla on ollut liittää liiketoimintastrategia markkinointistrategiaan, eikä toisin päin, sekä markkinoinnin ja myynnin välisen korrelaation auki laskeminen. Volvo on edelleen rakastettu brändi Ruotsissa, mutta myös erittäin hyvin tunnettu ja arvostettu ympäri maailman.

 

 

 

Happy Socks

 

Miten sukista ja alusvaatteista tehdään myyntimenestys? Tietysti hauskoilla värikkäillä sukilla, mutta myös puhuttelemalla omaa kohderyhmää sitä kiinnostavalla sisällöllä.

Happy Socks on kuluttajien parissa jatkuvasti läsnä. Vakimallistonsa lisäksi Happy Socks tuottaa kausittain uusia ja mielenkiintoisia tuotteita, sekä sisältöä niiden ympärille. Viimeisimpinä kuoseina alusvaatteissa on esiintynyt The Beatles sekä mobiilipeli Candy crush saga. Suunnittelijoiksi on värvätty eri alojen tunnettuja henkilöitä, kuten Steve Aoki sekä tatuointiartisti Megan Massacre. Moni muistanee myös muutaman vuoden takaisen Snoop Dogg malliston. Happy Socks on onnistunut tekemään arkisista sukista ja alusvaatteista haluttua designia. Puhuttelevan ja kiinnostavan markkinoinnin avulla he ovat olleet muuttamassa tyyliä pukeutua, tuomalla sukat välttämättömästä asusteesta esiin ja näkyväksi osaksi asua.

 

Spotify

 

Herrat Ek ja Lorentzon eivät olleet ensimmäisiä, jotka oivalsivat musiikkimarkkinan murroksen ja vastasivat siihen, mutta he onnistuivat parhaiten.

Teknistä toteutusta ja laajentumisstrategiaa on kehuttu paljon, mutta Spotify on myös ollut alusta alkaen erinomainen markkinoija. Kekseliäät toiminnot palvelussa, esimerkiksi juoksulenkin vauhdin mukaan ehdotetut kappaleet tai omien kuuntelumieltymysten mukaan sovitetut uuden musiikin suosittelulistat ovat omiaan kasvattamaan palvelussa vietettyä aikaa. Spotifylla on suuri määrä dataa käyttäjistään ja mm. kerätyn datan avulla he onnistuvat kerta toisensa jälkeen tuottamaan käyttäjilleen niin kiinnostavaa sisältömarkkinointia, että kampanjat ovat aina viraalihittejä. Esimerkiksi jokavuotiset katsaukset omaan musiikin kuunteluun, vertailut muiden kuuntelijoiden ja alueiden kanssa jne ovat kiinnostaneet kuluttajia hyvin paljon.

Spotify ei ole vain alusta toistaa musiikkia, vaan puheenaihe ja kuluttajien arjen ja musiikin kuuntelun kokonaisvaltainen palvelu, jopa koko perheen yhteinen soitin. Spotify noudattaa samaa ruotsalaista markkinoinnin mantraa kuin muutkin menestyneet ruotsalaisyritykset: palvelee aidosti asiakkaitaan ja rakentaa suhteen yrityksen ja kuluttajan välille. Spotifyn arvolupaus tiivistää täydellisesti sen mistä Spotifyssa on kyse: musiikkia kaikille.

 

Beigeprojektet

 

Beigeprojektet on yksi mielenkiintoisimpia ja mahdollisesti onnistuneimpia kampanjoita Ruotsissa koskaan. Se päätyi lopulta osaltaan muuttamaan kokonaista ruotsalaista kulttuuria - ruotsalaisille niin tuttua ja tärkeää kahvikulttuuria.

90-luvun lopussa Ruotsin meijeriyhdistys Svensk Mjölk mietti miten maidon myyntiä Ruotsissa voitaisiin kasvattaa. Mukaan miettimään pyydettiin pari Ruotsin suurinta meijeriä. Kuluttajatutkimusten pohjalta oivallettiin, että ruotsalaiset juovat kahvinsa usein mustana tai pienellä tilkalla maitoa. Kahvitottumusten muuttamisessa voisi piillä markkinaa maidolle. Syntyi Beigeprojektet, lattekahvin marssi ruotsalaisiin kuppeihin.

Meijeriyhdistys ja meijerit ryhtyivät kouluttamaan baristoja espressokahvien saloihin ja edesauttoivat mediaa ja kuluttajia kiinnostumaan trendikkäästä ja kansainvälisestä italialaisesta kahvista.

Lopputulos: kymmenen vuoden ja tuhansien koulutettujen kahvilatyöntekijöiden jälkeen maitoa kahvissaan käyttävien kahvinjuojien osuus kaikista kuluttajista kasvoi 40 prosentista 70 prosenttiin, ja kaikesta Ruotsissa kulutetusta maidosta yli neljännes kulutetaan nyt kahvinjuonnin yhteydessä, mikä on kasvattanut merkittävästi myös maidon kokonaiskulutusta. Pitkä kampanja muutti koko kahvinjuonti- ja kahvilakulttuuria Ruotsissa maidolle suosiollisempaan suuntaan.

Kaikille edellä mainituille esimerkeille näyttäisi olevan yhteistä se, että brändit ovat onnistuneet liittymään osaksi suurempaa ilmiötä tai kulttuuria kuin mistä pelkässä tuotteessa on kysymys. On kyse sitten ruotsalaisesta identiteetistä, pukeutumisesta tai kahvin juomisesta, niin yritykset ovat onnistuneet luomaan itsestään pelkkää tuotetta merkityksellisemmän brändin sekä rakentamaan suhteen yksilöä suurempaan yhteisöön. Tästä mallia myös meille Suomeen?

 

Lue myös: Miksi ruotsalaiset ovat niin hyviä markkinoinnissa?