Asiakaskokemus| Videomarkkinointi| Asiakasymmärrys

“Kamera KÄY! ...eiku, ootas!” – Mitä tulisi olla selvillä ennen videotuotantoa?

elokuuta 30, 2019 5 minute read Anniina KeiskanderAnniina Keiskander

Videoiden suosio kukoistaa, eikä hiipumisen merkkejä näy. Markkinoinnissa videot ovat tehokas työkalu, jolla pystytään näyttämään monimutkainen asia ymmärrettävällä tavalla, vetoamaan tunteisiin sekä luomaan autenttinen kuva yrityksestä kohderyhmälle. Parhaimmillaan oleellinen informaatio ja haluttu viesti pystytään tiivistämään jopa puoleen minuuttiin. Muodossa, jonka vastaanotto koetaan helpoksi ja mukavaksi.

Mutta ennen kuin yritykset lähtevät esikoisohjaajan innolla tuottamaan videoita, mitä olisi hyvä olla selvillä, ennen kuin painetaan rec-nappia? Mitä tulisi tietää, jotta markkinointivideolla päästään toivottuun tulokseen?

1. Kenelle video on suunnattu?

Ensimmäinen kysymys kaikessa markkinoinnissa pitäisi olla, kenelle se on suunnattu? Ketkä ovat tämän videon kohderyhmässä? Niin videon genre, tekotapa kuin käsikirjoitus jakelukanavineen tulisi miettiä sen pohjalta, ketä kyseisellä videolla halutaan puhutella. 

Onko kyseessä jo olemassa oleville asiakkaille tarkoitettu ohjevideo – vaiko kenties uuden tuotteen tai palvelun esittely kaikille yrityksen kohderyhmässä oleville potentiaalisille asiakkaille? Halutaanko tavoittaa lapsiperheet vai kenties eläkeläiset? Onko kyseessä asiakastarinavideo, jolla halutaan vakuuttaa se potentiaalinen asiakas, joka on jo pukemassa niitä kuuluisia ostohousuja jalkaan – mutta joka tarvitsee vielä varmistuksen siitä, että tämä yritys tarjoaa juuri sen, mitä hän tarvitsee? 

2. Mitä videolla halutaan saavuttaa?

Yhtä tärkeää kuin se, kenelle video on suunnattu, on myös kysymys siitä, mitä kyseisellä videolla halutaan saavuttaa. Nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä: kenelle ja miksi ovat kysymykset, joita esittämättä ei kannata lähteä kuvailemaan yritysvideota. Halutaanko videon kertovan yrityksen ydinarvoista ja siitä, miten vastuullisuus toteutuu konkreettisin teoin? Halutaanko esitellä yrityksen toiminta pähkinäkuoresssa? Halutaanko opettaa ja opastaa? Halutaanko inspiroida? 

Yhteen videoon saa harvoin ihan kaikkea – ainakaan tavalla, jossa punainen lanka vielä on näkyvissä. Kannattaa siis miettiä videon tärkein viesti jo suunnitteluvaiheessa. Kun tärkein viesti on selvillä, päästään ideoimaan, miten se videolla toteutetaan.

 

3. Onko video oikea formaatti tähän sisältöön?

Jos siinä on eläimiä, vastaus on kyllä. Okei, ei se aivan noin yksinkertaista ole. On silti oleellista miettiä, onko aihe erityisen visuaalinen tai helpommin näytettävä kuin selitettävä; toisin sanoen “no brainer” videoaiheeksi. Voisiko sitä olla kivaa tai hyödyllisempää katsella videona ennemmin kuin vain lukea asiasta? (Ja täytynee myöntää, että itse en jättäisi hyödyntämättä eläinaihetta videona, jos mahdollisuus videontekoon on, tässä eräs esimerkkimme.)

Mutta ei hätää, jos liiketoimintaan eivät liity eläimet (tai lapset – lasten riemu ja aitous niin ikään toimii videolla, tässä eräs esimerkkimme). Kaikki jollain tavalla näyttävä, aktiivinen, tapahtumarikas tai elämyksellinen välittyvät videolta parhaiten.

Toinen videolle sopiva tehtävä on autenttisuuden välittäminen. Kun päästään jututtamaan oikeaa asiantuntijaa tai todellista, tyytyväistä asiakasta, näyttämään toimintaa kulissien takaa;  antamaan yritykselle ihmiskasvot, on video tutkitusti luottamusta herättävin muoto. 

Jos asiakkaat kokevat,  että he saivat videolta tietoa – mutta se tuli niin miellyttävässä paketissa, että videon olisi katsonut ihan huvikseenkin – ollaan todella onnistuttu tarjoamaan asiakkaan kokemukseen lisäarvoa videolla.

 

Myös yrityksen nettisivutkin kaipaavat videoita – somen lisäksi

Kaikesta ei kannata tehdä videota, mutta esimerkiksi yrityksen pääteemoista olisi fiksua tarjota vähintään yksi video muun sisällön lisäksi. Tällaisten videoiden sopiva sijoituspaikka on yrityksen verkkosivuilla, heti teeman ländärillä eli aloitussivulla. 

Poikkeuksellisen kiinnostavasta/vaikeasti selitettävästä aiheesta videota kannattaa aina vakavasti harkita, sillä se voi silloin olla formaateista yksinkertaisesti toimivin. Tässäkin kannattaa pitää mielessä vastaanottoja, eli asiakas. Mikä auttaisi häntä, mistä hän voisi pitää ja hyötyä?

 

4. Ketkä videolla voisivat esiintyä?

Usein yritysvideoita tehtäessä saadaan rakennettua selkeitä ja toimivia videoita haastattelujen päälle. Siksi kannattaakin aiheen kohdalla miettiä jo etukäteen parhaat asiantuntijat tai tyytyväiset asiakkaat, jotka voisivat videolla esiintyä. Selkeäsanaisuus on plussaa, mutta leikkaamalla saadaan kokemattomampikin esiintyjä sujuvasanaiseksi  – kunhan hänellä on asiasta tietoa ja kokemusta, josta kertoa. 

5. Mitä videolla pitäisi näkyä ainakin?

Mitä videolla pitäisi sitten pystyä näyttämään? Sekin on hyvä miettiä jo ennen kuvauksia. Haastatteluunkin pohjaavalla videolla haastateltavan kuvaamisen lisäksi tarvitaan aiheesta kuvituskuvaa. Se voi olla videokuvaa kerrotusta prosessista tai aiheesta, tai aihe voidaan kuvittaa esimerkiksi yksinkertaisella animaatiolla. Toinen vaihtoehto on kuvata aihetta, ja lisätä jälkikäteen toivottu voice-over-kerronta. Esimerkiksi ohjevideoilla voice-over toimii erittäin hyvin. Näistä elementeistä saa jo rakennettua hyvin monipuolisia markkinointivideoita. 

Videontekijän näkökulmasta auttaa, kun yritys kertoo toiveensa mahdollisimman selkeästi, silloin voidaan yhdessä miettiä, miten toiveet toteutetaan. Jos tiedossa on haluttu viesti, muttei juuri muuta, me Matterilla voimme myös miettiä esittämisen vaihtoehtoja ja ehdottaa toteutustapaa.

 

 

6. Milloin video tarvitaan valmiiksi?

Tärkeää videotuotannosta sovittaessa on tietää jo etukäteen, milloin videota tarvitaan. Jos video toivotaan esimerkiksi messuille tiettynä ajankohtana, on hyvä sopia kuvaukset mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta leikkausaikaakin jää. Matterin ketterä ja kevyt videotuotanto tosin tarkoittaa sitä, että pystymme tarpeen tullen saattamaan videon alusta loppuun päivissä, ei kuukausissa.

 

 

7. Olisiko tarvetta jatkuvammalle videotuotannolle tai videosarjalle?

Sen lisäksi on hyvä miettiä, olisiko yhden ainokaisen videon sijaan fiksua tehdä samasta aiheesta (kuten erilaiset asiakastarinat) tai eri aiheista (kuten eri asiantuntijoiden täsmätietoiskut) lyhyt videosarja? 

Samalla sabluunalla ja joskus myös samalla vaivalla tehtäessä – jos eri aiheista kuvataan materiaalia saman kuvauspäivän aikana – säästetään aikaa ja täten myös rahaa. Ja kun tehdessä säästetään aikaa, pystytään tuottamaan useampi video edullisemmin, jolloin myös videon tilaaja hyötyy.

Parasta videoiden sarjatuotannossa kuitenkin on, että se antaa yrityksen videoille yhtenäisen visuaalisen ja tyylillisen jatkumon, josta yrityksen tietyn aihepiirin videot tunnistaa jo alkumetreillä. Tämä helpottaa myös videoiden vastaanottoa. Ja mikä lopulta markkinointivideoissa merkitsee, on juuri vastaanottaja. Asiakkaille videot lopulta tehdään. (Vaikka saattavat yrityksen työntekijätkin jälkikäteen fiilistellä sitä, kuinka hyvin saatiin tallennettua se, mihin yritys pyrkii ja kuinka häikäisevä olikaan toimari rennossa haastattelussaan).

Videotkin kannattaa rakentaa asiakasymmärryksen päälle

Me Matterilla olemme erikoistuneet asiakasymmärryksen kehittämiseen. Siksi myös videotuotantomme lähtee aina liikkeelle siitä, että haluamme ymmärtää asiakasta ja asiakkaan todellisia tarpeita. Kuluttajamarkkinoinnissa tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että haluamme ymmärtää myös asiakkaittemme asiakkaita. Katso tästä video työskentelytavastamme asiakkaamme kertomana.

 

Olisiko yritykselläsi tarvetta ketterälle videotuotannolle? Ota yhteyttä, me Matterilla voimme auttaa!

 

Videoimisiin, Matterin videotuottaja Anniina (anniina@matter.fi)