Asiakaskokemus| Sisältömarkkinointi| Videomarkkinointi

Miksi video vaikuttaa tunteisiimme - ja mikä sen rooli on asiakaskokemuksessa?

tammikuuta 14, 2019 4 minute read Anniina KeiskanderAnniina Keiskander

Muistan, kun aikoinaan elokuvatutkimuksen kurssilla sanottiin, että elokuva on eniten tunteisiin vaikuttava mediamuoto. Se onnistuu vangitsemaan aisteistamme useamman yhdellä kertaa; liikkuvan kuvan ja äänen audiovisuaalinen kombinaatio muistuttaa niin kovasti arkitodellisuuttamme, että sitä on vaikea ohittaa. Eikä tämä vaikutus ole pelkästään elokuvalla; myös video saa saman aikaan. Jokainen tietää kokemuksesta sen hetken, kun silmä hakeutuu seuraamaan liikkuvaa kuvaa, usein myös täysin tahattomasti. Toisinaan ainoa keino lopettaa ei-haluttu katselukokemus on sulkea laite tai sivusto. Niin vahvasti se huomiotamme kutsuu.

 

Peilisolut saavat meidät eläytymään audiovisuaaliseen mediaan voimakkaasti

Kuvakerronta kertoo tarinan itsessään jo ilman sen suurempia selittelyjä, olemme hyviä tulkitsemaan liikkuvaa kuvaa, koska teemme sitä myös todellisessa elämässä päivittäin. Kun liikkuvaan kuvaan lisätään vielä ääni, lähtevät emootiomme mukaan, ja alamme eläytyä näkemäämme voimakkaammin.

Kyseessä on peili-ilmiö, jota onkin tutkittu tavalla jos toisella elokuvan parissa jo elokuvan alkumetreiltä, jolloin Lumièrin veljesten Juna saapuu asemalle -elokuvan (1895) huhuttiin aiheuttaneen yleisössä junan väistelyä. Myöhemmin tiede on todistanut, että peilauksesta vastaavat empatianeuronit aivoissamme, jotka tunnistavat liikettä, ääntä, ilmeitä ja eleitä sekä auttavat meitä tulkitsemaan, mitä toiset tekevät ja kokevat.

Sama voimakas peilaus pätee videoihin, vaikka kyseessä olisikin elokuvaa paljon lyhyempi ja vähemmän Hollywood-tyyliin rakennettu tuotos. Kun lähes kaikki alustat nykyisin tukevat videoita, markkinoijien kannattaisi ottaa videoiden potentiaali tosissaan.

Miten liikutella tunteita (toivottuun suuntaan) videolla?

Esimerkiksi referenssivideo on voimallinen sisältömarkkinoinnin muoto siitä syystä, että videolta katsoja näkee omin silmin puhujan mikroilmeet, kuulee äänensävyt ja voi tehdä näin päätelmänsä videon autenttisuudesta – ja siitä, haluaako ylipäänsä uskoa viestin, joka videolla halutaan välittää. Pelottavaako? Ei pitäisi olla, vaan loistava mahdollisuus näyttää, kuinka pidetty tuote/palvelu/firma todella on kyseessä. Videolle täytyy vain löytää asiaan aidosti tyytyväiset asiakkaat. (Jollei kunnollisten etsintöjen jälkeenkään tällaisia tunnu löytyvän, kannattaa asiakassuhteen parantamiseen ladata vinkit tästä.)

Hyvin rakennettu video luo asiasisällön lisäksi sen tunnelman, joka halutaan välittää. Videon kautta katsoja pääsee mukaan, osalliseksi, ja se onkin toinen tekijä, joka puhuu videon tunteita herättävän vaikutuksen puolesta. Esimerkiksi jos aiheena on mikään eläimiin, lasten riemuun tai johonkin hyvin visuaaliseen tekemiseen liittyvä, on sula vääryys, jollei tällaista saada tarjota videomuodossa, jolloin se osuisi suoraan potentiaalisten asiakkaiden sydämiin. Meillä on myös tapana uskoa omin silmin nähtyyn usein enemmän.

Kuluttajat kokevat videon hyödyllisenä ja helppona formaattina

Videolta asiakas voi kokea yrityksen tarjoaman asian tulevan paljon lähemmäs – ja helpommin –  pariin minuuttiin voidaan tiivistää hyvin paljon informaatiota ja sävyjä, joka tekstimuodossa veisivät moninkertaisen ajan. Todennäköistä myös on, että kuluttajat useimmiten mieluummin katsoisivat hyödyllisestä aiheesta videon, jos se on saatavilla. Esimerkiksi eräs brittiläinen markkinointitutkimus selvitti, että jopa 79% kuluttajista katsoisi tuotteesta mieluummin videon kuin lukisi siitä. Videolla jos jollakin on helppo noudattaa neuvoa: älä kerro, vaan näytä. Esimerkiksi YouTube on täynnä erilaisia ohjevideoita, sillä niille on niin kova kysyntä. Tässä olisi myös yrityksillä sauma tuottaa ohjevideoita omista tuotteistaan – kuluttajat varmasti tarttuisivat niihin.

 

Video tarjoilee tiivistettynä parhaat palat

Toisinaan onnenkantamoisena saattaa kännykkä tallentaa loistavan hetken, jota yritys voi hyödyntää markkinoinnissaan, ja niitäkin kannattaa toki kuvailla. Mutta oikeasti mietityn kokonaisuuteen ja strategiseen videomarkkinointiin tarvitaan ensinnäkin suunnitelma ja toisekseen tarpeeksi laadukasta materiaalia. Sen jälkeen video voidaan rakentaa editoinnissa - nimittäin alunperin hyväkin materiaali voi ikävä kyllä tainnuttaa katsojan uneen, jollei materiaalia olla osattu leikata. Markkinointivideo ja sen lopullinen tunnelma syntyy aina vasta leikkauspöydällä.

Hyvä video ei aliarvioi vastaanottajaa

Kuten todellinen asiakaslähtöinen markkinointi, myöskin video ottaa huomioon asiakkaan, eikä aliarvioi heitä. Tarkoituksena ei ole tuutata jokaisesta aiheesta hätäisesti tekaistua videota vain siitä syystä, että videot ovat suosittuja. On parempi tähdätä pelkän määrän sijaan laatuun, jo siitä syystä, että videotuotannon monivaiheisuuden vuoksi sen kustannukset ovat korkeammat kuin tekstin tuottamisen – mutta ennen kaikkea siitä syystä, että asiakkaat saavat videon katselusta sen lisäarvon, jota he hakevat. Videoita, kuten kaikkea muutakin markkinointisisältöä, voidaan tehdä asiakaspolun eri vaiheisiin, räätälöiden sopivaksi juuri siihen kohtaan, missä asiakas on menossa.

 

 

Miten markkinointivideo eroaa mainosfilmistä?

Markkinointivideon ja mainosfilmin välillä on suuri ero. Kun mainosspotteja tehdään harvemmin ja hartaasti kuukausienkin aikataululla – lähennellen elokuvamaista tyyliä taiteellisuudessaan, markkinointivideo voidaan parhaimillaan tehdä muutaman päivän jänteellä.

Useimmiten tietty dokumentaarisuuden tunne onkin markkinointivideon vahvuus; siitä välittyy autenttisuus, joka herättää luottamusta. Kun tuotantoaika lasketaan päivissä, eikä kuukausissa, se tarkoittaa, että yritys voi tuottaa säännöllisesti kanaviinsa myös videosisältöä. Ero mainosfilmin ja markkinointivideon välillä näkyy luonnollisesti myös hintalapussa. (Vihje: ketterä markkinointivideo on se edullisempi vaihtoehto).

 

Kiinnostaisiko yritystäsi videomarkkinointi – mutta puuttuuko kumppani, joka osaa luoda videosisältöjä? Kysäisehän rohkeasti meiltä, Matter auttaa!

 

Terveisin, Anniina

anniina@matter.fi

 

Kirjoittaja on Matterin videosisältöjen tuottaja, joka esimerkiksi Black Swan -elokuvan jälkeen oli niin järkyttyneen vaikuttunut, että yritti purkaa tuota tunnemyrskyä kehostaan pienillä balettihypyillä olohuoneessaan – vaikka satubalettitunneista oli tuolloin jo noin rapeat 25 vuotta.