Asiakaskokemus| Videomarkkinointi| video

Sil on monta nimee – videot asiakaskokemuksessa

toukokuuta 17, 2019 4 minute read Anniina KeiskanderAnniina Keiskander

Henkilökohtainen. Autenttinen. Inhimillinen. Ohjaava. Selkeyttävä. Kouluttava. Inspiroiva. Helppokäyttöinen. Tunteisiin vetoava. Viihdyttävä. Luottamusta herättävä. Käyttäisitkö työkalua, jonka on kuvailtu saavan aikaan tällaisen asiakaskokemuksen?

Asiakkaiden hankinnassa ja pidossa hyvän asiakassuhteen luominen on tärkeää. Mutta se ei jää vain siihen. Modernissa markkinoinnissa täytyy ajatella sitäkin pidemmälle – oleellisimmassa osassa on loistavan asiakaskokemuksen tarjoaminen asiakkuuden kaikissa eri vaiheissa. Toisin sanoen on tarjottava myös syitä pysyä asiakkaana. Videot auttavat asiakaskokemuksen luomisessa sekä sen ylläpidossa usealla eri tavalla.

Henkilökohtainen, luottamusta herättävä, inhimillinen video

Asiakaskokemus on aina lopulta kuluttajan henkilökohtainen kokemus. Videoiden on tutkittu parantavan merkittävästi asiakaskokemusta – sillä videot koetaan inhimillisiksi ja aidoiksi. Ne tarjoavat tarttumapintaa.

Kasvot asioiden, yrityksen ja tuotteen takana herättävät luottamusta. Ja kun kuvaan liittyy vielä ääni, saadaan inhimilliset sävyt esiin samankaltaisesti kuin kasvokkain kommunikoidessa. Vaikka video ei tietenkään pysty kirjaimellisesti keskustelemaan vastaanottajan kanssa, pääsee vastaanottaja tarkastelemaan omin silmin, millaiselta vaikuttaa yrityksen viesti ja se, miten se kerrotaan.

Useissa tilanteissa videot ovat toisiksi paras vaihtoehto kasvotusten kohtaamisen jälkeen. Koska markkinoinnissa on varsin mahdotonta lähettää jokaiselle asiakkaalle ovelle ilmielävä henkilö auttamaan ja kohtaamaan asiakas, on video varsin vaikuttava työkalu henkilökohtaisen kokemuksen ylläpitoon.

Video on vaikuttava, koska se tekee viestinnästäsi henkilökohtaisempaa. Kun esimerkiksi uudet asiakkaat tulevat mukaan, voit toivottaa heidät videotervehdyksellä tervetulleiksi. On kyseessä toimarin tervehdys tai jonkun muun firmassa vaikuttavan kasvon videomoikka, video auttaa laittamaan kasvot pelkälle nimelle. Videolla on helppo näyttää kuinka intohimoisesti suhtaudut bisnekseesi, ja kuinka paljon arvostat vastapuolta. Yhtäkkiä vastaanottajasta tuntuu lähes siltä kuin olisi tavannut sinut.

Henkilökohtaisena koetuttuja, luottamusta herättäviä ja yritystoimintaa inhimillistäviä videotyyppejä voivat olla muun muassa:

 • Videoviestit ja -tervehdykset
 • Asiakastarinat
 • Explainer-videot

Tunteisiin vetoava, autenttinen video

Video on paras sisältömuoto, jolla tuoda asiakastarinat eloon, iholle. Video on eniten tunteisiin vetoava sisältömuoto, sillä se usein vaikuttaa tunteisiimme, halusimme tai emme. Syvempiä syitä videon vaikuttavuuteen voit lukea tästä.

Videon ei tarvitse olla Hollywoodin tasoa, jotta se voi olla luoda toivotun vaikutuksen. Autenttisuus ratkaisee markkinointivideoissa. Kun on onnistuttu kaivamaan esiin oleellisia asioita –  kuten aidosti tyytyväisiä asiakkaita tai yrityksen keskeisiä arvoja – videolle, vastaanottaja lämpenee yrityksen tarjonnalle nopeammin. Tällaiset viestit videomuodossa luovat autenttista ja uskottavaa kuvaa päälle liimattujen kiiltokuvien sijaan.

Esimerkkejä videotyyppeistä, jotka luovat autenttisuuden tunnetta ja voivat vedota tunteisiin:

 • Asiakastarinat
 • Minireportaasit yrityksen toiminnasta

Ohjaava, selkeyttävä, kouluttava, helppokäyttöinen video

Video toimii myös loistavana työkaluna koulutuksille ja tuelle. Videoilla voi kouluttaa, neuvoa ja ohjata niin uusia kuin vanhoja asiakkaita. Pelkän pitkän mailitekstin sijaan voit lähettää lyhyemmän tekstin ja laittaa sen sijaan mukaan videon, jossa kerrotaan uudesta tuotteesta ja siitä, mitä se asiakkaalle merkitsee.

Myös esimerkiksi uuden ominaisuuden käyttö sovelluksessa tai tuotteen käyttöohje on helppo selittää ja näyttää videolla. Tutoriaalivideot ovat myös Youtubessa yksi katsotuimmista videogrenreistä – miksi et hyödyntäisi tätä tapaa, jonka kuluttajat ovat jo omaksuneet, ja ohjaisi heitä katselemaan sinun yrityksesi tutoriaalivideota?

Kun tarjoat videolla asiakkaiden etsimää tietoa, ei asiakkaan tarvitse lähteä etsimään infoa itse jostain muualta. Myös monimutkaisemmat asiat pystytään näyttämään videolla konkreettisesti; ja kun tähän lisätään vielä selittävä kerronta äänenä, tekstinä tai molempina, alkaa vaikeasti auki kirjoitettava asia selventyä myös asiakkaalle.

Videotyypit, jotka kouluttavat ja ohjaavat sekä selventävät monimutkaisia asioita:

 • Tutoriaalit
 • Explainer-videot eli selittävät videot
 • Koulutusvideot
 • Ohjevideot

Inspiroiva, viihdyttävä video

Eikä unohdeta sitä, että videon katsominen voi myös usein olla puhtaasti kivaa. Videosisältöjä ei tarvitse tehdä otsa kurtussa, vaan videoon saadaan helposti mukaan myös hauskoja ja viihdyttäviä elementtejä erilaisin videokerronnan keinoin. Niihin saadaan taitavissa käsissä mukaan persoonaa –  sellaista, millaisella äänensävyllä yritys haluaakin tulla esiin.

Videolla voidaan myös parhaimmillaan inspiroida asiakasta. Inspiraatio voi siepata mukaansa, kun asiakas näkee omin silmin, kuinka yrityksen palvelu tai tuote mahdollistaa asioita, joista asiakas innostuu. Asiakaskokemus koostuu myös elämyksistä, joita videolla on helppo tarjota.

Esimerkkejä videotyypeistä, joilla on potentiaalia inspiroida ja viihdyttää:

 • Erilaiset minireportaasit
 • Kiinnostavat asiantuntijahaastattelut
 • Explainer-videot  (jos nämä tehdään jollain persoonallisella idealla)

5 videon oleellisinta vahvuutta asiakaskokemuksessa:

 1. Autenttisuuden tuntu; video herättää luottamusta sekä uskottavuutta.
 2. Video koetaan henkilökohtaisena viestintämuotona; se antaa kasvot yritykselle ja ihmisille sen takana.
 3. Video helpottaa hahmottamaan monimutkaisempia kokonaisuuksia.
 4. Videolla voidaan näyttää tai opettaa jokin asia kuten näytettäisiin kädestä pitäen; video on helppokäyttöinen työkalu.
 5. Videolla saadaan fiilistä välitettyä ja pystytään vedota tunteisiin.

 

Matterilla teemme markkinointivideoita kevyellä tuotannolla, keskittyen autenttiseen, elämänläheiseen sisältöön. Tutustu Matterin videotuotannon Showreeliin.

Jos mielessäsi pyörii videoihin liittyviä kysymyksiä, tarpeita tai toiveita, jutun kirjoittaja löytyy tällaisen meilin takaa: anniina@matter.fi