Yleinen| Sisältömarkkinointi| Sosiaalinen media| Videomarkkinointi| digitaalinen markkinointi| Oma media| videot

Videomarkkinointi ja tilastot 2019 – miksi panostaa tänä vuonna videoihin?

tammikuuta 22, 2019 9 minute read Anniina KeiskanderAnniina Keiskander

Miksi pitäisi panostaa videomarkkinointiin? Koska videot ovat tulleet jäädäkseen, ja ne toimivat. Tilastot laulavat videon tehokkuudesta markkinoinnissa – vuosi 2019 tulee monien ennustusten mukaan olemaan entistäkin otollisempi videoille.  Amerikkalainen softa- ja markkinointiyritys Optinmonster kerästuoretta dataa kansainvälisiltä markkinoilta, joka antaa suuntaviivoja tulevalle vuodelle myös meille Suomessa.  

Erilaisia markkinointivideotyyppejä on monia

Markkinointivideoita on montaa erilaista tyyppiä. Useimmille tutuin videotyyppi on varmastikin esittelevä, selittävä markkinointivideo (eng. explainer video), joka kertoo yrityksen palveluista tai tuotteista – ja  johon törmää todennäköisesti yrityksen nettisivujen etusivulla. Mutta sisältömarkkinointi sisältää paljon myös muita videotyyppejä, joita voitaisiin hyödyntää moninkertaisesti enemmän.

Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Videohaastattelut
 • Tutoriaalivideot
 • Videot asiantuntijaesityksistä
 • Vlogit (video blogit)
 • Tuotedemot ja arvostelut
 • Asiakastarinat eli referenssivideot
 • Livestriimausten tallenteet
 • Videomainokset

Videomarkkinoinnin ROI

Vuosilta 2016-2018 kerätty data kertoo todellisia, tämänhetkisiä trendejä videon kannattavuudesta markkinoinnissa. Kannattaako videomarkkinointi siis oikeasti, vai onko kyse vain “kivasta lisästä” yrityksen kanavissa? Antaa ROI-lukujen kertoa.

Videomarkkinointi ROI-lukuina

Wordstreamin raportissa jopa 51% markkinoijista sanoi videosisällön olevan heidän tuottoisin mediamuoto. Eri kyselytutkimuksista saadut markkinoijien kokemukset ja tulokset videomarkkinoinnista selittävät tämän:

(lähteet: Wyzowlin videomarkkinoinnin raportti 2017, Aberdeen Groupin videoraportti, Animoton sosiaalisen videon ennustus 2016)

Kuinka yleistä videomarkkinointi on?

Arberdeen Groupin selvitysten mukaan 41% markkinoijista käytti videoita strategiassaan oleellisena työkaluna. Toiset selvitykset, kuten Animoton tekemä, kertovat että jopa 55% pienistä ja keskikokoisista yrityksistä on joko tuottanut tai teettänyt videoita viimeisen 12 kuukauden aikana. Wyzowlin kyselytulosten mukaan jopa 63% kaikista yrityksistä käytti videoita markkinointiin.

Social Media Examinerin löydökset olivat samankaltaisia; noin 60% yrityksistä käytti videoita ja 73% aikoi käyttää niitä enemmän tulevana vuonna.

Jos noin kaksi kolmesta markkinoijasta käyttää jo videoita, on hyvä pysähtyä miettimään, onko varaa jäädä tästä joukosta, kun kuluttajat ovat yhä tottuneempia videoiden käyttäjiä?

 

Kuluttajat ja nettivideot

Tärkeintä on tietenkin katsoa sitä, miten kuluttajat reagoivat videomarkkinointiin – lopulta täytyy kysyä, mitä aidosti haluaa kuluttaja, josta toivotaan asiakasta  – sekä kuluttajat, jotka ovat jo yrityksen asiakkaita. Nettivideotilastot kertovat varsin yksiselitteisesti tämän: kuluttajat rakastavat videoita.

Hubspotin tutkimus kertoo, että 45% ihmisistä katsoo jopa tunnin tai enemmän videoita päivässä. Googlen mukaan puolet 18-34 vuotiaista keskeyttävät sen, mitä ovat tekemässä katsoakseen uusimman videon heidän lempitubettajaltaan YouTubessa. 40% milleniaaneista luottavat YouTubeen sisällönlähteenä; jopa 60% sanoo, että videot, joita he ovat katsoneet, ovat muuttaneet heidän maailmankuvaansa.

 

Videot ovat tärkeä osa ostokokemusta

Videoiden suosio kääntyy suoraan myös osaksi ostoprosessia. Jollei videoita ole lainkaan yrityksen asiakaspolulla, sieltä puuttuu monelle kuluttajalle tärkeitä askelmia matkalla sekä ostopäätökseen kannustajia. Muun muassa Googlen ja Wyzowlin mukaan videot vaikuttavat ostoprosessissa tällä tavalla kuluttajiin:

Kuitenkin on tärkeää, että videoiden sävy saada oikeaksi. 75% prosenttia kuluttajista kertoi että ovat jättäneet tuoteen ostamatta koska videon kertojanääni ärsytti heitä. 83% suosi epävirallista ja jutustelevaa äänensävyä.

Videot nähdään usein relevanttina sisältönä sisältöhälyn keskellä, ja siksi onkin hyvä pitää videoiden sävy ja laatu tarkoituksenmukaisena; tällöin videoiden positiiviseksi koettu odotushorisontti säilyy. Videolta odotetaan usein, että se on joko hyödyllinen tai kiinnostava  – parhaimmillaan molempia. Sen lisäksi videot koetaan helposti lähestyttävänä sisältömuotona.

 

Videon pituudella on merkitystä

Myös pituudella on merkitystä. Monet kuluttajat olivat sitä mieltä, että sopiva esittelevän videon pituus on minuutin verran.

Wistian tutkimus osoitti, että videot, jotka mahtuvat kahteen minuuttiin, pitävät katsojansa otteessaan, sen jälkeen huomio lopahtaa. Sen jälkeen seuraavaksi parhaiten huomion pitävät videot, jotka syventyvät aiheeseensa kuudesta kahteentoista minuuttia.

Mary Meekerin 2016 nettitrendien raportti osoitti, että 81% kuluttajista vaientaa videomainokset ja Digiday kertoo, että 85% Facebookin videoista katsotaan ilman ääntä. Tämä on myös syy, miksi ammattilaisten tekemissä videoissa näkee nykyisin tekstityksiä alkuperäisestä kielestä riippumatta.

Kuluttajat voivat ehkä rakastaa videoita, mutta ei sentään mitä tahansa videoita. Videoiden on oltava tarpeeksi tiiviitä – ja laadukkaita. Tiivis ja rytmiltään toimiva video on juuri se, mistä ammattilaisen kädenjäljen tunnistaa.

Mobiilivideot markkinoinnissa

Vaikka Wyzowlin mukaan 60% ihmisistä katsookin mieluummin videoita tietokoneen näytöiltä, kuitenkin tutkimukset kertovat, että mobiililaitteet dominoivat todellista käyttöä.

 • YouTube selvitti, että yli puolet YouTube-videoista katsotaan mobiililaitteilta.
 • comScoren mukaan käyttäjät viettävät keskimäärin 40 minuuttia päivässä katsellen YouTubea mobiililaitteilla.
 • Wyzowlin mukaan 90% kuluttajista katsoo videoita mobiililaitteillaan.

Mobiilivideot ovat tulleet jäädäkseen. Se kannattaa ottaa huomioon myös videomarkkinoinnissa. Tavallista on, että esimerkiksi nettisivuille tai blogiin tulevasta videosta tehdään vaikkapa neliönmallinen versio somea varten – tai jos video alunperinkin on tarkoitettu someen, voidaan myös koko video tehdä neliömuotoon. Se tekee pieneltä mobiiliruudulta katselun monin verroin mukavammaksi ja vähemmän silmien siristelyksi, kun ruudun pinta-ala käytetään tällöin laitteelle optimoidusti.

Sosiaalinen videomarkkinointi

Jos katsoo mitä tahansa sosiaalisen median alustaa, vaikuttaisi siltä, että videoista - etenkin live-videoista – on tullut osa kaikkia sosiaalisen median alustoja. Vaikuttaisi myös siltä, että somen käyttäjät reagoivat tähän:

 • Mary Meekerin 2016 vuoden raportin mukaan Facebook sai 8 miljardia videokatselukertaa päivässä.
 • Twitterin mukaan video uudelleentwiitataan kuusi kertaa todennäköisemmin kuin kuva.
 • DOMOn Data Never Sleeps -infograafi osoittaa, että YouTube-käyttäjät jakavat 400 tuntia uusia videoita minuutissa.

Vaikka Facebook on yksi pääkanavista pienille yrityksille sekä ammattimarkkinoijille, se ei ole ainoa sosiaalisen videon merkittävä verkosto. Animoto selvitti, että 53,4% markkinoijista näkee Instagramin videot yhtä tärkeinä.

1,9 miljardin käyttäjän YouTube kokoaa yhteen todella merkittävän yleisön. Esimerkiksi milleniaalit, eli vuosien 1980-1995 välillä syntyneet, katselevat jo mieluummin sisältöä YouTubesta kuin televisiosta. YouTuben asema tulee mitä todennäköisimmin vain kasvamaan tulevaisuudessa. Siksi myös Animoton tutkimus osoittaa, että noin neljännes ammattimarkkinoijista ja pienistä yrityksistä sanoo, että YouTube tulee olemaan heidän pääalustansa videoiden jakamiselle seuraavan vuoden aikana.

Yhteenvetona voi todeta, että niin kauan kuin on sosiaalista mediaa, siellä on myös todennäköisesti videoita. Sen lisäksi YouTube kerää yhä enemmän sitoutunutta yleisöä – jonka mukana myös eri toimijat seuraavat sisältöineen sinne, missä yleisö jo on.

Videomarkkinoinnin trendit vuodelle 2019 ja siitä eteenpäin

Videomarkkinoinnnin tilastot osoittavat, että video on tehokas tapa kasvattaa verkostoa sekä asiakaspohjaa, ei pelkästään tänä vuonna, vaan myös tulevaisuudessa. Cisco ennustaa hurjia videolukuja lähitulevaisuuteen; vuoteen 2020 mennessä lähes miljoona videota kulkee nettiin sekunnissa. Se tarkoittaa myös sitä, että siihen mennessä 82% kaikesta kuluttajaliikenteestä verkossa tulee videoiden muodossa.

Teen nyt tässä virallisen ennustuksen tuleville vuosille: YouTubea, videoiden natiivialustaa, kannattaa todella pitää silmällä.

Videot tulevat loikkaamaan jälleen eteenpäin myös tämän vuoden aikana. Sanomattakin lienee selvää, etteivät markkinoijat aio jäädä tästä kehityksestä jälkeen.

Kaikki siis vain videoita tekemään? Kuitenkin videot ovat markkinoijille myös haaste - Ascend2’s State of Content Marketing -raportin mukaan jopa 64% markkinoijista kokee videot vaikeimpana sisältönä luoda. Videot vaativatkin tekijältään ammattitaitoa, yleensä niin koulutusta kuin käytännön kokemusta. Kun sitä löytyy, voidaan tehdä videosisältöjä, jotka pääsevät tavoitteeseensa.

Live-striimaus tarjoaa myös mahdollisuuksia markkinointiin, myös tänä vuonna, sillä live-videot kiinnittävät huomion. Facebookin käyttäjät esimerkiksi katsovat live videota kolme kertaa pidempään, kuin videota, joka ei enää ole live-tilassa. Kyselytulosten mukaan markkinoijat haluavatkin oppia lisää live-videoiden teosta.

Videomarkkinointi kehittyy koko ajan, ja videot kiinnostavat kuluttajia. Siksi markkinoijien kannattaa panostaa videoihin, ja olla mukana tuossa kehityksessä. Tilastot eivät valehtele suosiosta, jonka videoformaatti on saanut; videoista on tullut osa arkeamme. Tilastot kertovat myös selvästi, että yritysten ja markkinoijien kannattaa lähestyä kuluttajia niillä tavoilla, jotka kuluttajat ovat jo toivottaneet tervetulleiksi elämäänsä.

Voisiko tämä olla se vuosi, kun sinunkin yrityksesi toivottaa videot tervetulleiksi osaksi markkinointisuunnitelmaanne?

Jos olet kiinnostunut kevyestä videotuotannosta markkinoinnin tarpeisiin, me Matterilla voimme auttaa!

Videoimisiin, Anniina

anniina@matter.fi